Wp Horoskopy
Udzieliliśmy ponad 3 miliony porad
wp

Znaki zodiaku, a wielkanocne ciasta

Znaki zodiaku, a wielkanocne ciasta

Pięknie przystrojony stół z wieloma potrawami, to niedzwonny element wielkanocnego stołu. Pośród wielu dań zawsze znajdzie się jakieś pyszne ciasto. Mazurki, sernik, babki i wiele innych smakołyków pozwala nam w święta delektować się bajecznymi smakami. Jakie ciasto pasuje jednak do konkretnego znaku zodiaku, które najlepiej wyraża jego energię? Oto dwanaście ciast, które odzwierciedlają zodiakalne charaktery.

Baran - Mazurek z chili i czekoladą

Barany lubią intensywne doznania, dlatego im bardziej pikantnie, tym dla nich lepiej. Klasyczny mazurek z czekoladą i ostrą nutą chili doskonale pasuje do ich ognistego temperamentu. Słodko i ostro, idealne odzwierciedlenie baraniej natury. Banalne ciasta to dla nich za mało.

 

Byk - Sernik królewski

Byki cenią tradycję i uwielbiają przyjemności. Królewski sernik z kakaowym spodem i aksamitną masą serową to ciasto jakby stworzone z myślą o nich. Rozpieszcza zmysły i koi nerwy. Wyrafinowana kruszonka na wierzchu, jest jak kunsztowny akcent, który cieszy ich oczy.

 

Bliźnięta - Babka zebra

Bliźnięta są zmienne, energiczne i często nie mogą się zdecydować. Dlatego idealna dla niech będzie babka zebra. Trochę jasna, jak Bliźniak w dobrym humorze, trochę ciemna, jak jego mroczna strona głęboko skrywana. Jednak całość jakże jest efektowna, dokładnie jak one same.

 

Rak - Szarlotka z cynamonem

Raki uwielbiają święta, rodzinne ciepło i zapach dzieciństwa. Domowa szarlotka z dużą ilością cynamonu, kruszonki lub bitej śmietany, jest dla nich wehikułem czasu, w którym przenoszą się w najmilsze momenty swojego życia. Do szarlotki Raki dodają swoje wielkie serca.

 

Lew - Tort bezowy z owocami

Lwy kochają być w centrum uwagi, nawet przy świątecznym stole. Dlatego wybierają ciasta spektakularne, takie jak tort bezowy, który wygląda jak arcydzieło, a smakuje jak niebo. Do tego śmietana i owoce, blask i słodycz, niczym korona, którą Lwy zawsze noszą na głowie.

 

Panna - Tarta z gruszkami i migdałami

Panny cenią smak, klasę i subtelną perfekcję, nie tolerują żadnych zakalców czy fikuśnych eksperymentów z tandetnymi żelkami. Elegancja i minimalizm, czyli cała Panna. Cienki, maślany spód, karmelizowane gruszki i migdały. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej.

 

Waga - Tarta cytrynowa

Wagi cenią elegancję i równowagę. Tarta cytrynowa ma wszystko: wyważoną słodycz, nutę kwaskowatości i perfekcyjny wygląd. Estetyka, smak i subtelność, to zupełnie tak, jak Waga przy wielkanocnym stole. Bez zbędnego nieładu, ale jakże wykwintna, wprost wytworna.

 

Skorpion - Brownie z likierem

Skorpiony potrzebują głębi, ciasta tajemniczego, intensywnego i z małym grzeszkiem w środku. Ciemne brownie z dodatkiem likieru kawowego lub rumu to ich ciemna strona rozkoszy. Zjedzą je po cichu, ale z błyskiem w oku, kiedy delikatny środek będzie rozpływał się po ich języku.

 

Strzelec - Ciasto pomarańczowe z kardamonem i lukrem cytrusowym

Strzelce lubią tradycje, ale różnych kultur i kochają eksperymenty. Ciasto pomarańczowe z kardamonem i lukrem cytrusowym, to szczypta orientu, trochę Włoch i już Strzelce czują się jak niebie. To smaki podróży i słońca na talerzu. Strzelce nie będą potrafiły się temu oprzeć.

 

Koziorożec - Klasyczny tort orzechowy z kawowym kremem

Koziorożce cenią klasykę i wyrafinowaną prostotę. Tort orzechowy z kawowym kremem to ciasto dla poważnych ludzi z ambicjami. Orzechy włoskie, puszyste blaty i krem, który smakuje jak poniedziałek w drogim biurze, czyli mocny, kawowy i satysfakcjonujący, jak Koziorożec. 

 

Wodnik - Ciasto jogurtowe z lawendą

Wodniki lubią eksperymentować dlatego wybierają nietypowe połączenia. Ciasto jogurtowe z lawendą brzmi dziwnie, ale smakuje bosko. I ma ten efekt luksusu oraz zaskoczenia, który Wodniki tak bardzo sobie cenią. A przy okazji mają pewność, że nikt inny na to nie wpadnie.

 

Ryby - ciasto różane z mascarpone i malinami

Ryby są egzaltowane i emocjonalne, potrzebują dużo czułości. Ciasto różane z mascarpone i malinami, jest delikatne jak rybia dusza. Biszkopt nasączony wodą różaną, lekki krem z mascarpone i kwaskowe maliny. Idealne na świąteczny stół, lub wieczór przy świecach.

AUTOR ARTYKUŁU

Doradca Ariadna

Doradca Ariadna

"Wszelkie prawa zastrzeżone, treści chroniona prawami autorskimi. Żadna część nie może być wykorzystywana lub kopiowana w jakiejkolwiek elektronicznej, mechanicznej, fotograficznej lub innej formie zapisu bez pisemnej zgody autora"
wp
wp